Kintsugi

Portretten met onvolkomenheden: Kintsugi

Gaandeweg merk ik dat het maken van ‘onvolkomen’ koppen (portretten) veel meer tot de verbeelding spreekt dan het afleveren van een ‘perfecte’ kop. En dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat niemand ongeschonden door het leven gaat. Waarom zou dat dan niet te zien mogen zijn in de kop, in het gezicht van een geportretteerde?

Geïnspireerd door de Japanse kunst van Kintsugi maak ik koppen die bewust ‘beschadigd’ raken in het maakproces of in het bakproces. Kintsugi betekent gouden verbinding en is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken porselein met goud wordt hersteld waardoor de breuklijnen niet weggewerkt worden, maar juist opvallen. Op deze manier blijven de breuken in het porselein zichtbaar, net als de breuken en blutsen die een mens in zijn of haar leven oploopt hun sporen achter laten. Deze ‘beschadigingen’ zijn waardevol, ze vertellen het verhaal van een geleefd leven.

In de portretten die ik maak, behandel ik de breuken met een speciaal materiaal waardoor deze juist aandacht krijgen in het totaalbeeld. De breuken zijn onderdeel van het portret, ze geven het karakter.

Giovanni