Project Stien

Restaurant Stien in Staphorst, waarschijnlijk tot eind 2020.

https://www.stien.nl

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1578915168745-846x1024.jpg
Stien, olijfhout, 2020

Toen ik hoorde van het Project Stien dacht ik, wat een mooi project. Het is een wedstrijd bedoeld om kunstschilder Stien Eelsingh te eren. Je kon een schilderij inleveren dat geïnspireerd was op haar leven of werk. Bij navraag bleek je ook beeldend werk in te kunnen leveren. Dus ik ben aan de slag gegaan.

Ik ben me verder gaan verdiepen in Stien en haar werk. Daardoor raakte ik steeds meer gefascineerd door haar werkstijl en persoon. Wat een prachtig werk! En wat een krachtige vrouw!

Het fascineert me hoe iemand die zelf niet uit Staphorst komt ervoor kiest om zich in deze plaats te vestigen. Staphorst als christelijke gemeente, zeer op zichzelf en met duidelijke regels. Het bleek een uitstekende match te zijn!

Stien en Staphorst gingen goed samen. Ieder had een eigen wereld en eigen leefregels. Dit nam niet weg dat er ook respect voor de leefwijze van de ander was. Het heeft geleid tot mooi werk en veel wederzijds begrip en acceptatie.

Ik raakte steeds meer onder de indruk van de persoon Stien. Ze was authentiek en sterk. Ze had respect voor haar omgeving. Ze voedde haar dochter alleen op. Ze schilderde krachtig werk. Dit is hoe ik haar heb willen verbeelden. Hiervoor heb ik olijfhout gebruikt: sterk en tegelijkertijd toegankelijk, mooi en verrassend van structuur.