Klei

Tijdens de Nationale Transgender Gedenkdag op 20 november 2020 is stilgestaan bij het lot van transgender mensen die het afgelopen jaar door geweld om het leven zijn gekomen. Ook werd op deze dag aandacht gevraagd voor wat transgender mensen dagelijks meemaken door wie ze zijn. In Zwolle vond deze gedenkdag online plaats.
Op deze dag is het Zwolsch Duimpje uitgereikt aan mensen die zich hebben ingezet voor de trans-gemeenschap in Zwolle. Heleen Rompelman van de organisatie heeft een Zwolsch Duimpje uitgereikt aan Melina Lamée voor haar inzet voor de transgender gemeenschap bij Stichting Safehouses en aan Nadim Halabi en zijn team voor hun begeleiding van een transvrouw bij Frion.

Ik voel me vereerd dat ik op verzoek van de organisatie dit Zwolsch Duimpje heb mogen maken. Op deze manier heb ik een (kleine) bijdrage kunnen leveren aan dit belangrijke initiatief.

Tijdens de dag zijn de namen voorgelezen van de 350 transgender en gender diverse mensen die wereldwijd het afgelopen jaar door geweld om het leven zijn gebracht vanwege hun trans-zijn. Verder hielden Harry Siebring (voorzitter van het COC Zwolle) en Peter Snijders (burgemeester van Zwolle) een toespraak over het belang van inclusie voor de transgender gemeenschap. In Zwolle werd de gedenkdag georganiseerd door Club T (Club Transgender, een commissie van het COC Zwolle) en TNN (Transgender Netwerk Nederland), met ondersteuning van de gemeente Zwolle.

https://coczwolle.nl/actueel/nieuws/transgender-gedenkdag-speech-voorzitter

Het leven in vijf stadia, diverse soorten klei, 2020 (op ware grootte)

Geïnspireerd op de Britse documentaire Up Series van Michael Apted, die sinds 1963 elke zeven jaar een tiental Britten vanaf hun zevende jaar volgt in hun ontwikkeling.
Ik heb voor mijn koppen een interval van 20 jaar genomen en ben met de 80-jarige begonnen. Daarna heb ik teruggewerkt naar de 60-jarige, de 40-jarige, de 20-jarige en de baby. De koppen zijn fictief, ik heb niet een specifieke man voor ogen gehad, maar heb wel op basis van de kop van 80 jaar terug geredeneerd hoe de jongere versie er uit zou kunnen hebben gezien.

De vijf stadia, of vijf generaties, heb ik gebakken. Het uiteindelijke resultaat zie je hieronder:

Met klei maak ik portretten, vaak naar model. Ik probeer het eigene van het model te ‘vangen’ in een portret. Dit realistische werk contrasteert met mijn houten sculpturen, maar tegelijkertijd vullen beide soorten werk elkaar aan: met het een ben ik volgend in het proces, met het andere materiaal werk ik heel doelgericht naar een resultaat toe.

Project Vergankelijkheid (in proces), diverse materialen, 2020 (op 3/4 grootte)

Eerst heb ik een oude mannenkop gemaakt. Daar heb ik een een mal van gemaakt. De originele kop heb ik gebakken en met de mal heb ik diverse koppen gegoten: van aluminiumcement en van was met houtsnippers en/of papier-maché.
Het resultaat is een miniserie van koppen die verschillende stadia van vergankelijkheid weergeven.
Giovanni (naar model, in proces), Montelupo klei, 2015
https://www.afkevanhalen.nl/abonnement-logeerbeeld/giovanni
Giovanni, naar model, gebakken Montelupo klei (rozebakkend), 2015 (op ware grootte)
Fernando (in proces), Montelupo klei, 2018
Fernando, gebakken Montelupo klei (rozebakkend), 2018 (op 3/4 grootte) – verkocht
Fernando, afgietsel van aluminiumcement, 2019
https://www.afkevanhalen.nl/abonnement-logeerbeeld/fernando
Florence (naar model; l.) en jong meisje, witte chamotte klei, 2019 (beide op 3/4 grootte)
Florence (detail), witte chamotte klei, 2019
Henk (naar model, in proces), witte
chamotte klei, 2019 (op ware grootte) – verkocht
Roos (naar model), gebakken bruine
chamotte klei, 2014 (op ware grootte)